Historiske omgivelser i Gamlebyen i Fredrikstad - Gamlebyen Hotell Fredrikstad

Historiske omgivelser i Gamlebyen i Fredrikstad

Fredrikstad er et fantastisk sted som tiltrekker seg tusenvis av besøkende årlig, og det er ingen hemmelighet at spesielt Gamlebyen er et yndet mål for de mange tilreisende. Her er det mengder av severdigheter for store og små oppdagelsesreisende og de historiske omgivelsene har mer enn nok å by på for de aller fleste.

Friluftsutvalget i Fredrikstad

Men det som kanskje er noe mindre kjent er det brede friluftsutvalget Fredrikstad har, og i 2016 bestemte Fredrikstad kommune seg for å gjøre noe med dette – og bestemte seg for å kartlegge hvilke tilbud som faktisk finnes, og hvilke områder som er tilrettelagt for blant annet fotturister.

Dette medførte at en rekke turstier ble merket, de som allerede var merket ble kartlagt, og flere av områdene disse stiene passerte ble omhyggelig beskrevet og publisert på kommunens egne hjemmesider.

Glommastien

En av disse stiene er den såkalte «Glommastien» som går på begge sider av Glomma både gjennom og utenfor Fredrikstad videre opp mot Sarpsborg. Her kan man både vandre og sykle i et flott kulturlandskap, og flere steder finner man spor og rester etter tidligere aktiviteter på begge sider av elvebredden. Teglverk og sagbruk har ligget på rekke og rad langs elven, og det er mye på grunn av disse at byene Fredrikstad og Sarpsborg ligger der de ligger i dag. Her kunne seilskutene komme til, og det var et yrende folkeliv i hele området.

Det er et rikt dyre- og fugleliv langs stien som veksler mellom å gå gjennom bebyggelse og utmark, og den flotte vegetasjonen har en rekke plantearter å by på. Stien går også forbi Roald Amundsens fødested i Borge, Borgarsyssel museum i Sarpsborg, over Sarpebrua og forbi Hafslund og Borregård hovedgårder. I Gamlebyen i Fredrikstad kan elven krysses flere steder med den gratis byfergen, og man kan velge å enten gå korte eller lengre turer. Alt ettersom hva humør og formen tilsier. Det er selvfølgelig også mulig å gå hele ruten i kortere etapper, og dele den opp ved hjelp av kollektivtilbudet.

Uansett hvilken variant man velger finnes det rikelig med rasteplasser underveis, og det er selvfølgelig et godt utvalg av informasjonstavler så man til enhver tid kan lese om alle de historiske stedene man besøker.

Kyststien

Kyststien byr på en variert og interessant vandring langs kysten, både nordover og syd for Fredrikstad, og den inneholder mange avstikkere til de fleste severdighetene som ligger langs den. Faktisk strekker denne kulturhistoriske vandreruten seg helt fra Bohuslän i sør til grensen mot Oslo i nord, så her er det mye spennende å både oppleve og se underveis.

Benytter man seg av Fredrikstad som utgangspunkt for disse turene strekker stien seg fra Skjærviken i øst til Saltnes i Onsøy i den sydvestlige delen av kommunen. Dette via Kråkerøy, og skulle man bestemme seg for å gå stien om sommeren passer det vel bra at ruten går via mange av de største og mest populære badeplassene i Fredrikstad.

Stiene er merket hele veien og også her finnes det rikelig med informasjonstavler om severdighetene man passerer.

Ut over disse finner man merkede turstier i Gressvikmarka, Fredrikstadmarka, Onsøyknipen, Kråkerøymarka, Thorsølandet, Skogland og i Elingårdskogen. Flesteparten av disse med etablerte rasteplasser hvor det er mulig å grille det meste av året. De fleste badeplassene har også etablerte grillmuligheter tilrettelagt for almennheten og det samme med toalettfasiliteter.

Så hvorfor ikke kombinere en ferie i Fredrikstad som både byferie og vandreferie, og la Gamlebyen Hotell være utgangspunkt for begge disse. Med sin perfekte beliggenhet i forhold til alt dette, er det et naturlig utgangspunkt for utflukter både i byens sentrum og områdene rundt.

Kontakt oss

Hva med å oppleve en litt annerledes arena med unike omgivelser og personlig service? Ta kontakt med oss, så skreddersyr vi etter dine behov og ønsker. Ta kontakt her!