Dronebilde av Gamlebyen i Fredrikstad

Fredrikstad – et av Norges best bevarte bysentrum

Fredrikstad, og da spesielt Gamlebyen, er et av Norges best bevarte bysentrum, hvilket gjør at stedet har et vell av severdigheter å by på. Enten man ønsker å rusle rundt og oppdage gamlebyens mange små og store hemmeligheter på egenhånd, eller ønsker å delta på en av de mange guidede turene, vil man garantert kunne oppleve noe for enhver smak. Alt fra Skandinavias største modelljernbane til gamle kirker er å finne, og vi kikker nærmere på noen av dem.

Gamlebyen

Først og fremst er Gamlebyen en severdighet i seg selv. Grunnlagt av ingen ringere enn Kong Fredrik II i året 1567. Riktignok er det kjent bebyggelse i området allerede fra tidlig middelalder og det nevnes i en tidlig krønike fra 1200-tallet en gård på øya Isegran.

Borganlegget rundt det vi i dag kjenner som Gamlebyen ble tegnet og konstruert av den nederlandske ingeniøren Willem Coucheron hvis karakteristiske stjerneformet festningsanlegg var hans kjennemerke.

Kongsten Fort

Et snaut stenkast utenfor Gamlebyen finner man Kongsten Fort som ble bygget i 1685 som en forlengelse av det allerede eksisterende forsvarsverket i Gamlebyen. Det er ikke egentlig noe museum på Kongsten Fort utenom de bygningene som står der, men de er virkelig verdt et besøk alene. Her finner man intakte festningsvoller, magasiner og kommandørbolig som gir rikelig med muligheter for utforskning for både store og små eventyrere.

Gamlebyen Modelljernbanesenter

Som tidligere nevnt finner man også skandinavias største modelljernbane i Fredrikstad, og denne er så absolutt verdt et besøk hvis man først er i byen. Nærmere fire kilometer modelljernbanespor snirkler seg gjennom et rikholdig og detaljert landskap på over 400 kvadratmeter med over 3000 forskjellige bygninger. Alt i størrelsesordenen 1:87 og svært naturtro.

Alt er selvfølgelig i full drift, og et avansert datasystem holder styr på hvilke tog som til enhver tid befinner seg hvor, helt på linje med autentiske jernbaner vi finner i samfunnet ellers. Noe for enhver smak med andre ord, enten man er fem eller femti år gammel.

Fra dom til kirke

Ikke alle severdighetene i Fredrikstad er gamle, men de er ikke mindre severdige av den grunn. Blant de nyere finner vi Fredrikstad Domkirke som ble oppført på 1880-tallet under navnet Vestre Fredrikstad Kirke. Kirken skiftet navn til Fredrikstad Domkirke i 1968 da Borg bispedømme ble opprettet. Den er bygget i teglstein i nygotisk stil og har plass til 790 gjester.

Østre Fredrikstad Kirke er noe eldre, bygget i 1779 og spesielt kjent for sine fire vinduer med glassmalerier laget av kunstneren Per Vigeland.

Sport og idrett

Liker man sport, og da kanskje i særdeleshet fotball, ligger Fredrikstad Stadion en kort spasertur fra Gamlebyen, og legger man langhelgen til en kamphelg, ligger forholdene i høyeste grad til rette for en spennende helg.

Skulle man imidlertid ikke være spesielt sportsinteressert, vil et besøk til Fredrikstad Stadion likevel være turen verdt da tribunene er bygget inn i de gamle verkstedhallene etter det tidligere Fredrikstad Mekaniske Verksted. Et spennende arkitektonisk eksperiment som i høyeste grad må sies å være vellykket i forsøket på å kombinere nye idéer rundt den gamle arkitekturen i de eksisterende bygningene.

Utover dette finnes en rekke turstier, både merket og umerket, og man skal ikke spesielt langt utenfor sentrum før man finner naturperler og strender med alle de fasilitetene man kan ønske seg. Videre har byen et rikholdig natteliv med mengder av restauranter med en meny for enhver smak

Alt dette med utgangspunkt i Gamlebyen Hotell som base er det bare fantasien og egen utforskerlyst som setter begrensningen. Velkommen skal du være!

Kontakt oss

Hva med å oppleve en litt annerledes arena med unike omgivelser og personlig service? Ta kontakt med oss, så skreddersyr vi etter dine behov og ønsker. Ta kontakt her!