Lille-stallen

Historie fra Lille-Stallen

To rom i Raadhus-stallen kan bestilles – enten separat, eller som to ekstra rom til «suiten», Lille-Stallen. Disse rommene var i perioden eiendommen var byens rådhus (hovedhuset mot torvet) fra 1774 til 1865, benyttet som gjeldsfengsel.


Bak porter og dører som ble låst hver kveld, måtte man tilbringe den tid som gikk med inntil man hadde betalt sin gjeld. På dagtid kunne man slippe ut for å arbeide og tjene noen slanter som avdrag på gjelda. Som man forstår, var det en streng straff å havne i gjeldsfengsel. Familie, venner og de som kunne bidra, forsøkte ofte å skrape sammen for å unngå oppholdet.

En morsmomhet, eller snarere en ironi: etter at byens forsamling flyttet til nytt rådhus litt lengre syd i Gamlebyen i 1865, ble eiendommen overtatt av Fredrikstad sparebank. De hold til her i 136år – frem til 2001. I mer moderne tid installerte banken en minibank i fengselscellen. Den stod der fangene hadde sine senger. Man kan jo tenke, om de kunne se for seg i drømmene! Her skulle det stå en maskin en gang i fremtiden som sendte penger ut gjennom et hull i veggen!

Minibanken er nå fjernet og rommene ble, som bygningen forøvrig, restaurert i 2015-2018 i samarbeid med byantikvar og konservator. Veggene har fått tilbake sin patina og frarge fra fengselstiden.

Gjeldsfengselet med gruepeisen og sitt særpreg – og med egen dør ut til bakgården, burde egne seg meget godt til arrangementer og vil være en opplevelse for de som ønsker et spesielt hotellopphold! Du får en bedre pris på Lille-Stallen hvis du bestiller den som ekstrarom til Raadhus-Stallen. Velkommen til Lille-Stallen og Gamlebyen Hotell!